Zorgverzekering

Zorgverzekering

zorgverzekeringenWat is een goede zorgverzekering? De Zorgverzekering – vroeger ook wel een ziektekostenverzekering genoemd – is een verzekering tegen ziektekosten, met andere woorden een afdekking van het financiĆ«le risico bij ziekte. Elke Nederlander jong en oud, werkend of niet werkend is wettelijk verplicht verzekerd voor het basispakket van deze Zorgverzekering. De verzekeringsmaatschappijen moeten iedereen accepteren voor het basispakket, ongeacht leeftijd of gezondheidssituatie. Binnen de zorgverzekering kennen we diverse dekkingen, namelijk de basisverzekering, aanvullende verzekering en de tandartsverzekering.

Aanvullende zorgverzekering Aangezien het basispakket nooit alle gemaakte kosten vergoedt, zijn er ook nog aanvullende zorgverzekeringen. Bijvoorbeeld een aanvullende verzekering voor de tandartskosten als u 18 jaar en ouder bent. U kunt zich natuurlijk ook aanvullend verzekeren bij uw zorgverzekeraar. Zorgverzekeraars beslissen zelf wat er in het aanvullende verzekeringen pakket zit. Een aanvullende verzekering is dus niet verplicht, maar wel raadzaam. De laatste tijd verdwijnen steeds meer voorzieningen en vergoedingen uit het basispakket en aangezien het kabinet steeds meer op de zorg gaat bezuinigen en de kosten bij de verzekerde zelf gaat neerleggen zal dit alleen maar erger worden.

Heeft u een uitkering of een laag inkomen, dan kunt u misschien de kosten van de basisverzekering voor een gedeelte vergoed krijgen. U kunt hiervoor terecht bij de Belastingdienst en zorgtoeslag aanvragen. In de Zorgverzekeringswet staat dat iedereen verplicht verzekerd moet zijn voor het basispakket van de zorgverzekering. Bent u niet verzekerd voor de zorgverzekering, dan zou u in theorie een boete kunnen krijgen. In Nederland is een groot aantal zorgverzekeringsmaatschappijen actief. Op de website kunt u het zorgverzekering aanbod van deze zorgverzekeraars met elkaar Vergelijken. Bij de keuzes voor de aanvullende zorgverzekering moet je denken aan vergoeding voor alternatieve geneeswijzen, uitgebreide tandartshulp, protheses, extra fysiotherapie, etc. De pakketten hiervoor zijn per zorgverzekeraar verschillend, en voor deze zorgverzekeringen is de zorgverzekeraar ook niet verplicht iemand te accepteren. Kinderen tot 18 jaar hoeven geen premie te betalen en vallen onder de basisverzekering van een ouder.